top of page

Squeek's vitlökskrutonger

4 port

Tillagningstid ca: 30 min

Vegan: Byt smör mot olja

Ingredienser:


Vitlökskrutonger

6 skivor ljust eller halvgrovt bröd (gärna fryst)

2 msk smör

2 msk rapsolja

1 vitlöksklyfta eller 1 tsk vitlökspulver

Salt


Gör så här:


Förberedelser:

  • Skär bort eventuella kanter på brödet.

  • Skär brödet i tärningar.*

  • * Ca 2,5 x 2,5 cm ger mjuka krutonger med frasig utsida.

  • * Drygt 1 x 1 cm ger mindre krutonger som är knaprigare/torrare rakt igenom.

  • Fruset bröd är lättare att handskas med, och man riskerar inte att klämma ihop brödet som man ofta gör om det är färskt.

I stekpanna:

  • Tag fram en stor stekpanna (eller två medelstora).

  • Smält smöret och oljan

  • Lägg i brödet

  • Stek under omrörning tills krutongerna är gyllenbruna

I ugn:

  • Sätt ugnen på 225℃

  • Smält smöret och blanda med 1 msk olja. (Eller använd färdig "Smör- och rapsblandning.)

  • Bred ut brödkuberna i en ungsfast form eller långpanna där de inte ligger ovanpå varandra.

  • Ringla över smöret.

  • När ugnen är varm, sätt in krutongerna i mitten av ugnen, rör om då och då. Låt stå tills de får en gyllene ljusbrun färg.

  • Tag ut formen/långpannan ur ungnen.

I stekpanna och ugn, fortsättning:

  • Riv vitlöken och blanda den med 1 matsked olja, eller använd torkat vitlökspulver.

  • Ringla/strö vald vitlök över krutongerna. Rör omsorgsfullt. (Värm inte mer efter att du haft vitlökspulver på, det bränns lätt vid.)

  • Salta och rör om ordentligt.

  • Låt dina vitlökskrutonger svalna.

  • (Serveras de till soppa, ställ fram i en skål/portionsskålar på bordet, så man kan ta för sig lite i taget. Lägger man i allt från första början blir krutongerna gärna mjuka och oaptitliga.)


Bon appetit!

コメント


bottom of page