Squeek's vitlökskrutonger
- Koffelin
- 5 jan. 2024
- 1 min läsning
4 port
Tillagningstid ca: 30 min
Vegan: Byt smör mot olja
Ingredienser:

6 skivor ljust eller halvgrovt bröd (gärna fryst)
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta eller 1 tsk vitlökspulver
Salt
Gör så här:
Förberedelser:
Skär bort eventuella kanter på brödet.
Skär brödet i tärningar.*
* Ca 2,5 x 2,5 cm ger mjuka krutonger med frasig utsida.
* Drygt 1 x 1 cm ger mindre krutonger som är knaprigare/torrare rakt igenom.
Fruset bröd är lättare att handskas med, och man riskerar inte att klämma ihop brödet som man ofta gör om det är färskt.
I stekpanna:
Tag fram en stor stekpanna (eller två medelstora).
Smält smöret och oljan
Lägg i brödet
Stek under omrörning tills krutongerna är gyllenbruna
I ugn:
Sätt ugnen på 225℃
Smält smöret och blanda med 1 msk olja. (Eller använd färdig "Smör- och rapsblandning.)
Bred ut brödkuberna i en ungsfast form eller långpanna där de inte ligger ovanpå varandra.
Ringla över smöret.
När ugnen är varm, sätt in krutongerna i mitten av ugnen, rör om då och då. Låt stå tills de får en gyllene ljusbrun färg.
Tag ut formen/långpannan ur ungnen.
I stekpanna och ugn, fortsättning:
Riv vitlöken och blanda den med 1 matsked olja, eller använd torkat vitlökspulver.
Ringla/strö vald vitlök över krutongerna. Rör omsorgsfullt. (Värm inte mer efter att du haft vitlökspulver på, det bränns lätt vid.)
Salta och rör om ordentligt.
Låt dina vitlökskrutonger svalna.
(Serveras de till soppa, ställ fram i en skål/portionsskålar på bordet, så man kan ta för sig lite i taget. Lägger man i allt från första början blir krutongerna gärna mjuka och oaptitliga.)
コメント