top of page

Indisk linssoppa med Spikkas rödpepparsås

Skribentens bild: KoffelinKoffelin

2-3 port

Tidsåtgång: Ca 20 - 25 min.

Ej vegan

Ingredienser:

Indisk linssoppa med Spikkas rödpepparsås

1 dl röda linser (torkade)

390 g finkrossade tomater

2 tärningar hönsbuljong

1 krm curry (stark)

1 krm spiskummin

½ krm gurkmeja

lite malen kardemumma (eller ~3 hela kärnor)

lite torkad ingefära (eller gärna riven färsk)

en skvätt soja

lite salt

½ dl grädde


½ dl creme fraiche

4 msk majonnäs

4 stänk tabasco

en nypa socker

nymalen svartpeppar

lite salt


Gör så här:

  • Koka upp linserna med hönsbuljongen i en stor kastrull. (Gärna3 liter.) Börja med att tillsätta vatten så att det täcker linserna och ungefär 5 cm till.

  • Låt koka på medelhög värme i ca 15 min eller tills linserna börjar koka sönder. Rör regelbundet med en kraftig visp. Om linsbasen blir för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.

 
  • Under tiden som linserna kokar är det lagom att göra såsen

  • Blanda creme fraiche och majonnäs.

  • Häll i 4 stänk tabasco. (Ökas eller minskas beroende på önskad hetta.)

  • Rör ner en liten nypa socker.

  • Smaka av med nymalen svartpeppar och lite, lite salt.

 
  • När linserna börjat koka sönder tillsätts tomaterna.

  • Koka upp under ganska kraftig omrörning (för att fördela linserna), och späd under tiden med vatten till önskad konsistens om det behövs.

  • Strö över curry, spiskummin, gurkmeja, kardemumma och ingefära. Rör noga.

  • Häll i en skvätt soja.

  • Smaka av med salt om det behövs.

  • Tag kastrullen med linssoppa från värmen och tillsätt grädden.


Bon appetit!

Comments


bottom of page