2-3 port
Tidsåtgång: Ca 20 - 25 min.
Ej vegan
Ingredienser:
1 dl röda linser (torkade)
390 g finkrossade tomater
2 tärningar hönsbuljong
1 krm curry (stark)
1 krm spiskummin
½ krm gurkmeja
lite malen kardemumma (eller ~3 hela kärnor)
lite torkad ingefära (eller gärna riven färsk)
en skvätt soja
lite salt
½ dl grädde
½ dl creme fraiche
4 msk majonnäs
4 stänk tabasco
en nypa socker
nymalen svartpeppar
lite salt
Gör så här:
Koka upp linserna med hönsbuljongen i en stor kastrull. (Gärna3 liter.) Börja med att tillsätta vatten så att det täcker linserna och ungefär 5 cm till.
Låt koka på medelhög värme i ca 15 min eller tills linserna börjar koka sönder. Rör regelbundet med en kraftig visp. Om linsbasen blir för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.
Under tiden som linserna kokar är det lagom att göra såsen
Blanda creme fraiche och majonnäs.
Häll i 4 stänk tabasco. (Ökas eller minskas beroende på önskad hetta.)
Rör ner en liten nypa socker.
Smaka av med nymalen svartpeppar och lite, lite salt.
När linserna börjat koka sönder tillsätts tomaterna.
Koka upp under ganska kraftig omrörning (för att fördela linserna), och späd under tiden med vatten till önskad konsistens om det behövs.
Strö över curry, spiskummin, gurkmeja, kardemumma och ingefära. Rör noga.
Häll i en skvätt soja.
Smaka av med salt om det behövs.
Tag kastrullen med linssoppa från värmen och tillsätt grädden.
Comments