top of page

Bön- och jordärtskockssoppa á la Heidenstamsgatan

Tidsåtgång: Ca 30 - 35 min.

Vegan; byt grädde mot vegansk motsvarighet.


Ingredienser:

Bön- och jordärtskockssoppa

390 g (fin)krossade tomater

1 tärning grönsaksbuljong

300 g jordärtskockor

230 g svarta bönor

Färsk/fryst koriander (Ca 2 msk fryst)

½ krm socker

Limejuice (Ca ½ msk, men efter smak och tycke)

Salt och peppar

2 msk grädde


Gör så här:


Jordärtskocka
  • Skala och skär jordärtskockorna i små (ca 2x2 cm) bitar.

  • Lägg tomaterna i en kastrull tillsammans med buljongtärningen. Sätt plattan på medellåg värme. (Det ska värmas men inte koka.)

  • Lägg jordärtskockorna i en kastrull med vatten, och låt dem koka tills de är mjuka.

  • Sila av och skölj bönorna.

  • Tillsätt koriandern i tomaterna. Rör om, och se till att buljongtärningen är ordentligt smält.

  • Häll av jordärtskockorna, och lägg dessa samt bönorna i tomaterna.

Koriander
  • Mixa till önskad konsistens. (Slät med lite struktur förslagsvis.) Späd med vatten om den blir för tjock.

  • Strö över sockret.

  • Smaka av med lime, salt och peppar.

  • Koka upp.

  • Avsluta med grädden, och tag kastrullen av värmen.

  • Servera med färsk koriander (eller fryst, det fungerar fint) och ett eller flera tillbehör. Förslag på dessa kan vara en vitlökscreme med sambal oelek, vitlökskrutonger eller varma smörgåsar. Recept på dessa kommer. Tills dess:

Bon appétit!

Comments


bottom of page